dimecres, 30 de setembre del 2015

El Romanticismo. Lengua castellana



          
 
     

               1. Busca información sobre el Romanticismo. Explica sus características principales, la época en la que apareció  y sus autores representativos. Añade una imagen representativa.
- El triunfo del Romanticismo en España tiene lugar con el estreno de la obra teatral del Duque de Rivas, La conjuración de Venecia en 1834, y Don Álvaro o La fuerza del sino en 1835. Su apogeo fue muy corto entre 1835 y 1840. - El Romanticismo se puede definir como un movimiento contra el Neoclasicismo, que da preferencia a los sentimientos.


               2. Gustavo Adolfo Bécquer. Explica vida, obra y temática principal. Lee algunos de sus poemas y escribe el que más te guste, explica el por qué y añade una imagen representativa
Hijo y hermano de pintores, quedó huérfano a los diez años y vivió su infancia y su adolescencia en Sevilla, donde estudió humanidades y pintura. En 1854 se trasladó a Madrid, con la intención de hacer carrera literaria. Sin embargo, el éxito no le sonrió; su ambicioso proyecto de escribir una Historia de los templos de Españafue un fracaso, y sólo consiguió publicar un tomo, años más tarde. Para poder vivir hubo de dedicarse al periodismo y hacer adaptaciones de obras de teatro extranjero, principalmente del francés, en colaboración con su amigo Luis García Luna, adoptando ambos el seudónimo de «Adolfo García».
Durante una estancia en Sevilla en 1858, estuvo nueve meses en cama a causa de una enfermedad; probablemente se trataba de tuberculosis, aunque algunos biográfos se decantan por la sífilis. Durante la convalecencia, en la que fue cuidado por su hermano Valeriano, publicó su primera leyenda, El caudillo de las manos rojas, y conoció a Julia Espín, según ciertos críticos la musa de algunas de susRimas, aunque durante mucho tiempo se creyó erróneamente que se trataba de Elisa Guillén, con quien el poeta habría mantenido relaciones hasta que ella lo abandonó en 1860, y que habría inspirado las composiciones más amargas del poeta.
En 1861 contrajo matrimonio con Casta Esteban, hija de un médico, con la que tuvo tres hijos. El matrimonio nunca fue feliz, y el poeta se refugió en su trabajo o en la compañía de su hermano Valeriano, en las escapadas de éste a Toledo para pintar.
La etapa más fructífera de su carrera fue de 1861 a 1865, años en los que compuso la mayor parte de sus Leyendas, escribió crónicas periodísticas y redactó las Cartas literarias a una mujer, donde expone sus teorías sobre la poesía y el amor. Una temporada que pasó en el monasterio de Veruela en 1864 le inspiróCartas desde mi celda, un conjunto de hermosas descripciones paisajísticas.
Económicamente las cosas mejoraron para el poeta a partir de 1866, año en que obtuvo el empleo de censor oficial de novelas, lo cual le permitió dejar sus crónicas periodísticas y concentrarse en sus Leyendas y sus Rimas, publicadas en parte en El museo universal. Pero con la revolución de 1868, el poeta perdió su trabajo, y su esposa lo abandonó ese mismo año.
Se trasladó entonces a Toledo con su hermano Valeriano, y allí acabó de reconstruir el manuscrito de las Rimas, cuyo primer original había desaparecido cuando su casa fue saqueada durante la revolución septembrina. De nuevo en Madrid, fue nombrado director de la revista La Ilustración de Madrid, en la que también trabajó su hermano como dibujante.
El fallecimiento de éste, en septiembre de 1870, deprimió extraordinariamente al poeta, quien, presintiendo su propia muerte, entregó a su amigo Narciso Campillo sus originales para que se hiciese cargo de ellos tras su óbito, que ocurriría tres meses después del de Valeriano.




dimarts, 29 de setembre del 2015

Ciències socials


               1. Cerca informació sobre el que és una SOCIETAT ESTAMENTAL. També penja imatges que la representin.
Una societat estamental era aquella societat que estava dividida per gent privilegiada i gent no privilegiada. En aquella epoca, la riquesa marcava les clases i estamentava a la gent. La majoria de la gent, pertanyia al grupo dels no privilegiats cosa que feia que els privilegiats tinguessin més “privilegis”.
Al grup dels privilegiats s’hi trobava el monarca absolut, la noblesa i el clergat. Aquests tenien el poder de decidir pel poble ja que el poble depenia de la protecció d’aquests.
                2. Amplia la informació que tens al dossier sobre EL PENSAMENT IL·LUSTRAT. Penja imatges dels principals pensadors que van existir a n'aquesta època.




Comentari poema


NINGÚ NO M'HO HAVIA EXPLICAT
Ningú no m'havia explicat
que el millor regal podien
ser les paraules que algú
et pot dedicar i el conhort
que et poden arribar a
donar.

Paraules ufanoses que
es mouen amb soltesa
i de manera elegant.
Paraules seductores
que escriuen històries
amb la veritat, t'allunyen
de la foscor, també de
l'adversitat i sempre et
fan anar cap endavant.

Ningú no m'ho havia contat...
O potser no ho havia copsat.


Antònia Lladonet

COMENTARI DEL POEMA
1. Explica el significat del títol del poema i la relació que té amb el mateix.
Ningu li havia fet sentir aquella sensacio
2. Explica en una paraula el tema del poema.
Amor
3. Explica el significat de cada estrofa.
-Els regals poden ser de moltes formes i no sempre es objectes son es millors regal. 
-Descriu es regal
-Felicitat sobre aquell regal
4. Resumeix en tres línies el contingut del poema.
Li regalen es millor regal que per ella li podrien fer,
el descriu emocionadement
i ella mes feliç que mai
5. A quin regal es refereix? Què en destaca d'aquest regal?
No es un regal com es de sempre, no es cap objecta.

Oraciones



ENUNCIADO, FRASE Y ORACIÓN







enunc-frase-orac.jpgEJEMPLOS

FRASE

¡Bien!

Viendo televisión, pues.

Gol anulado.

¡A correr!

ORACIÓN

Llegamos.



LA ORACIÓN



1. SEGÚN CRITERIO SINTÁCTICO


Oración es la unidad estructural dotada de significación que no pertenece a otra unidad lingüística superior. Sus constituyentes son el sujeto y el predicado. La función de sujeto la desempeña un SN y la de predicado un SV. El núcleo del sujeto y el verbo deben concordar, es decir, deben coincidir en número y persona.


2. SEGÚN CRITERIO SEMÁNTICO


La oración comunica un sentido completo. En la lengua hablada algunos elementos de la oración pueden ser omitidos, pero están presentes en la conciencia del emisor y del receptor. Por tanto, la oración es también una unidad de contenido. Desde este punto de vista, el sujeto es el SN del que se afirma, se niega, se duda, etc., algo; y el predicado es el SV con el que se afirma, se niega, se duda, etc., algo del sujeto.


3. SEGÚN CRITERIO FÓNICO


La lengua hablada marca la unidad oracional con unos signos fónicos que indican que el mensaje ha terminado: el cambio de entonación y las pausas son fundamentales. La oración es, pues, una unidad de entonación y, por muy extensa que sea, esta unidad no se deshace.


analiza sintácticamente las siguientes oraciones.


SN   SV




1. Los niños van alegres.
          

2. El libro resultó interesante.
         

3. El discurso fue leído por el presidente en el Parlamento.
           

4. Los doctores operaron a sus pacientes.
         

5. El policía fue muy listo.              
 

6. Encontramos rota la ventana de tu casa.
               
7. Escuchó atento las indicaciones antes del examen.
            

8. Expulsaron a todos los borrachos de la sala de baile.
        

9. A sus sobrinos, les compraron caramelos.
     
10. A los pocos minutos, el sol salió de nuevo.
        

11. Pedro Rodríguez era un hombre muy nervioso.
                     

12. Mi profesora ha sido sustituida por su enfermedad.
           

13. Este fósil se encontró en tu jardín.
      

14. David se conformó con un bocadillo.
                   

15. Mi hermano Esteban estuvo enfermo el lunes.

       
16. Carlos siempre se queja de la mala suerte en los partido.
      

17. El marciano llegó muy cansado a su planeta.

       
18. ¿Es Toby la mascota de la clase?
                                  

19. Andrés se enamoró de la hermana de Luis.    
 
20. No se lava nunca.
             
21. Tu hermano y el mío se encontraron en el metro.
              

dimecres, 23 de setembre del 2015

Comprensió lectora


Foto: Christina

I convidaré la que ha llençat els daus entre llavis vermells i petons lents. I també la que ha confós l’amor amb cançons del Cohen i, malgrat les ferides, s’ha posat un vestit i ha tornat a ballar.

Serà una gran festa, no vull que hi falti ningú. Hi haurà un pastís de xocolata i tantes espelmes com anys per apagar. Bufaré amb les galtes plenes d’aire i demanaré un desig que no diré perquè, sí, a aquestes altures encara crec que el silenci cuida les promeses. I miraré, amb l’orgull del qui té molts amics, tota la taula, i a cada cadira no hi haurà cap parent ni cap amic.

Només bocins de mi.

Et faré l'ullet a tu, la que per fi ha après a dir que no perquè, com et deia la mare, és impossible acontentar tothom. I al costat, la que fuig a tot arreu, i es creu tan valenta que no és capaç de clavar la bandera enlloc.

I si trobés l’adreça, convidaria aquella part de mi que em van arrencar. Li enviaria una targeta demanant-li que fes una excepció, que fa tants anys que la busco que gairebé n'he oblidat el nom.

No hi pot faltar la somiatruites que quan plou es dedica a salvar cargols de l'asfalt. I això és tot el que fa pel món, encara que ella també té una closca i, a dins, unes quantes pors. Segur que vindrà de bracet de la que, quan cal, clava el puny a la taula per dir prou. I s’emprenya quan algú posa dins d’un mateix sac el color verd i el color blau. També li obriré la porta a la que té un joc de cartes i una vida i a cada partida va apostant a favor del matís, de la drecera, de la casualitat.

I traguem una botella de xampany i que el tap surti disparat cap al sostre que no tenim. I sortim de festa aquesta nit i arrambem-nos a aquell foc que crema i ens fa sentir vius per dins. I fem l’amor amb alguna estrella que malpengi del cel. I quan estiguem mig borratxes i riguem per ximpleries, demanem al cambrer que ens posi aquella cançó que ens entela els ulls. Que té una línia de baix que avança a un ritme que envegem, perquè és fidel a un tempo i en canvi els nostres batecs mai han estat cronometrats.

Alcem la copa i brindem per allò que és nostre i que voldríem per sempre. I abracem-nos, va, que l’ocasió s’ho mereix. Que si hem arribat fins aquí, juntes i soles, també podrem arribar fins allà.
Gemma Ventura

         1. Resumeix en una frase el contingut d'aquest text.
La invitacio per a una festa de aniversari.
         2. Qui és la protagonista?
La que fa es any
         3. Fes-ne un resum en quatre línies.
         4. Qui és la protagonista? De què parla? Tema?

dimarts, 22 de setembre del 2015

Poema sobre el problema dels refugiats siris

https://scontent.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t35.0-12/11973274_10206230459873983_1109195818_o.jpg?oh=6821ae78c3bd379a3c087e10e2f29859&oe=56050CA9


FA MAL
Fa mal, sí, molt de mal...

Són escenes que no gosam
ni mirar, el pitjor destí per a ...
uns infants innocents, d'humil
mirada perduda en els vents.

Fa mal, sí, molt de mal...

Un mal infinit que t'estreny
el cor i et remou les entranyes.
Un mal que no hem hagut de patir;
només ells saben el que és
viure així.

Fa mal, sí, molt de mal...

Veure innocències menudes
sense alegria, sense ajuda, sense res.
Només per haver nascut en un món
mal repartit, en un món que no sent,
en un món que dorm panxa plena i
amb els ulls tancats al patiment aliè.

Fa mal, sí, molt de mal...

Refugiats que cerquen sobreviure entre
lleons i feres terribles, entre la natura
banyada d'una mar salvatge que engoleix
sense intenció, però també sense contemplació.

Fa mal, sí, molt de mal...

...i impotència.
Antònia Lladonet

1. Comenta el poema.
Conta sobre Siria, que a les guerres sa gent senva i li tiren coses toxiques .
2. Qui són el protagonista principal?
Els nins petits.
3. Quin sentiment s'explica?
Tristo, frestració.
4. Què en penses del conflicte a Síria?
Que no esta gens be.
5. Trobes que la infància hauria d'estar protegida per damunt de tot? Per què? Si, perque ells son es nostro futur.
6. Opinió personal
Trop que no hi hauria de haver guerres que provoquin aquets problemes.

La tardor

                                                   



                                                                          Tardor

Tardor agosarada
ataviada de color,
véns bufant una ventada
amb aires de gran senyor
emparat pel meu enyor...
Enyor de sol,
enyor de mar,
enyor de dies
per empendre vol.
De sàlvia amb flors,
d'aire lliure,
de boira i núvols
a un cel plujós
que en poques hores
esdevè clar i lluminós.
Enyor de nits
sota els estels
veient passar la vida,
veient com passa el temps.
Ets aquí tardor,
véns avançada
véns amb galtes de bufador,
et penses ja instal·lada
al nostre món,
però un dia et farà fora
el cru hivern,
tot i que això és un tema
per tractar a un altre poema.


1.Contesta les següents preguntes:
-Quina és la teva estació preferida? Per què?
S'estiu, simplement perque mencanta sa calor i no tenir classes.
-De què parla el poema?
De que ja ha aribat la tardo i ve l'hivern
-Tema del poema
La tardo
-Escriu les cinc paraules noves que has après
1. Agosarada
2. Sàlvia
3. Esdevè
Un estiu...
Aquest estiu ha tingut de tot, moments meravellosos i moments molt trists. Pero en general ha estat fantastic, moltes festes, molts dies dins l'aigo tant per prendre un banyo com per anar a pescar. Hem sortit dies amb barco, altres hem anat amb moto a cales properes o a les propies des Port, com Cala Petita, Cala Murta... 

Eh tengut un perei de disgustos com que se me va rompre se moto i me va tocar pegar 700€, o he tengut problemes amb sa meva ex, un perei de discucions amb mumare... Pero tambe altes moments molt grans on domes podies riure i riure i mes riure. 
Aquest estiu eh fet feina en un campus de futbol, on m'han estafat, me deuen 100€ i no tenien contes pegar-mels. Per aixo aquest any ja no jug a futbol i al meu temps lliure fare pesca submarina. 

Resultado de imagen de pesca submarina